Μάθε περισσότερα: Στο στάδιο αυτό, ο γεωπόνος του ονοποιείου, ελέγχει τα σταφύλια ως προς το πόσο υγιή είναι σύμφωνα με την ποσότητα και την ωριμότητάς τους. Η αμοιβή σου για τα σταφύλια που παραδίδεις στο οινοποιείο θα καθοριστεί από τα κιλά που παραδίδεις, τη στρεμματική απόδοση του αμπελιού, των βαθμών Baumé (δηλαδή, την περιεκτικότητα των σταφυλιών σε σάκχαρα) και την ποιότητα των σταφυλιών σου. Για ευκολία και αποδοτικότητα, χρησιμοποιείται ο ίδιος εξοπλισμός για την αποβοστρύχωση (αφαίρεση των κοτσανιών από τις ρόγες) και το σπάσιμο των σταφυλιών. Παράλληλα, ο γεωπόνος βάσει των οδηγιών του οινολόγου, οδηγεί τον σταφυλοπολτό στο ανάλογο πιεστήριο, όπου πια ο μούστος χωρίζεται ανά το είδος του κρασιού το οποίο, τελικά, στοχεύουμε να παραχθεί.
Επεξήγηση: Απορραγιστήρας ή σπαστήρας διαχωριστής σταφυλιών. Σε αυτό το μηχάνημα θα πρέπει να αδειάσεις τα σταφύλια σου για να διαχωριστούν οι ρόγες από τα κοτσάνια του σταφυλιού.
Μάθε περισσότερα: Το μηχάνημα κατασκευάστηκε από CAIZERCUES/ Roussillon στη Γαλλία στα μέσα της δεκαετίας του 1910. Η χρήση του ήταν για διαύγαση γλεύκους κατά τα τελευταία στάδια της επεξεργασίας του. Η πολλαπλότητα των σωλήνων απομάστευσης υποδηλώνει τα πολλά στάδια φιλτραρίσματος ανάλογα με τις ανάγκες και τον βαθμό επεξεργασίας του γλεύκους. Το κυλιόμενο φορείο παραπέμπει στην δυνατότητα για μετακίνηση του φίλτρου ανάλογα με τις ανάγκες της γραμμής παραγωγής του εργοστασίου.
Επεξήγηση: Το μηχάνημα αυτό κάνει μεταγγίσεις με φίλτρα, για να απομακρυνθούν ξένες ουσίες, όπως υπολείμματα φλοιών που κάθονται στον πάτο του βαρελιού, ώστε να καθαρίσει το κρασί και να γίνει διαυγές.
Μάθε περισσότερα: Το ξύλινο βαρέλι προσδίδει στο κρασί αρώματα και τα γευστικά χαρακτηριστικά του ξύλου από το οποίο είναι φτιαγμένο, καπνιστό χαρακτήρα (από το «κάψιμο» που επιδέχεται το βαρέλι στο εσωτερικό του) και επιτρέπει στο οξυγόνο να έρθει σε αργή και ελεγχόμενη επαφή με το κρασί, καθώς εισέρχεται από τους πόρους του βαρελιού. Αυτά τα χαρακτηριστικά, διαμορφώνουν τόσο τα αποτελέσματα της παλαίωσης όσο και τη διάρκειά της. Το ξύλο της βελανιδιάς (δρυς) είναι το καλύτερο και χρησιμοποιείται πιο συχνά για την κατασκευή βαρελιών. Η Γαλλία είναι η κυριότερη και γνωστότερη χώρα προέλευσης ξύλων για την παρασκευή βαρελιών.
Επεξήγηση: Μέσα σε αυτό γίνεται γρηγορότερη ωρίμανση του κρασιού, καθώς το πορώδες υλικό που είναι κατασκευασμένο, επηρεάζει τα αρώματα του κρασιού αλλά και του επιτρέπει την επαφή με το οξυγόνο.
Μάθε περισσότερα: Το κρασί μετά την ωρίμανση του, προετοιμάζεται για την εμφιάλωση, δηλαδή το γέμισμα των μπουκαλιών με κρασί. Κάποια κρασιά εμφιαλώνονται άμεσα και άλλα παλαιώνονται σε δρύινα βαρέλια ή μπουκάλια για αρκετά χρόνια. Στις σύγχρονες γραμμές εμφιάλωσης υπάρχει ένα αυτόματο πλυντήριο φιαλών, ένα σύστημα γεμίσματός με κρασί, ένα πωματιστικό μηχάνημα, ένα σύστημα ετικετοκόλλησης και εγκιβωτισμού. Η φιάλη, ο φελλός, η ετικέτα, το καψύλιο είναι μια ολόκληρη σειρά από προϊόντα που συμβάλλουν στην τελική εμφάνιση, στο «ντύσιμο» του κρασιού. Ο κατασκευαστής του μηχανήματος παραμένει άγνωστος. Από τα τυπολογικά χαρακτηριστικά του μηχανήματος εκτιμάται ότι κατασκευάστηκε κατά την δεκαετία του 1950. Ο ρόλος του ήταν η πλήρωση φιαλών με το τελικό προϊόν.
Επεξήγηση: Αυτό το μηχάνημα γεμίζει τα μπουκάλια με κρασί για να μπορέσει να ταξιδέψει και να φτάσει στο τραπέζι του σπιτιού σου.