Οξυπύθμενος αμφορέας
Μάθε περισσότερα: Σαμιακός αμφορέας που αποθηκεύονταν κρασί. Απεικονίζεται το ζεύγος των «κωμαστών» (πανηγυριστών), που πίνουν κρασί και χορεύουν προς τιμήν του θεού Διόνυσου.
Χρονολογείται τον 6ο αιώνα π.χ. και ανακαλύφθηκε στο Μπερεζάν, τον αρχαιότερο ελληνικό οικισμό στο βόρειο Εύξεινο Πόντο.
Αυτός ο αμφορέας, χρησίμευε για την μεταφορά και εμπορία του κρασιού σε μακρινές αποστάσεις. Ονομάζεται οξυπύθμενος, γιατί ο πυθμένας του αγγείου είχε οξεία απόληξη, δηλαδή μυτερό τελείωμα, έτσι ώστε να στέκεται όρθιος καρφωμένο στην άμμο μέσα στο αμπάρι του πλοίου.
Η μεταφορά οξυπύθεμνων αγγείων γίνονταν στην αρχαιότητα από τις σαμιακές διήρεις «Σάμαινες» που αποδεδειγμένα μετέφεραν, τα χρόνια εκείνα, κρασιά από τη Σάμο σε διάφορα λιμάνια του τότε γνωστού κόσμου. Το ύψος αυτών των αμφορέων κυμαινόταν συνήθως από 0.60-1μ και η χωρητικότητά τους από 20-40 λίτρα.
Ήξερες ότι: H κάθε οινοπαραγωγός περιοχή, συνεπώς και η Σάμος, επέλεγε διαφορετική μορφή για τα αγγεία που χρησιμοποιούσε, απόδειξη του τόπου προέλευσης και εγγύηση για το περιεχόμενο του. Η ειδική σφραγίδα έδινε πληροφορίες για την προέλευση και τη χρονολογία της «εμφιάλωσης».
Ενσφράγιστες λαβές σαμιακών αμφορέων βρέθηκαν και ταυτίστηκαν εκτός από τη Σάμο (αρχαία πόλη και Ηραίο), στη Μέμφιδα, Αλεξάνδρεια, Ναύκρατη, Κω, Πέλλα και Σαλαμίνα της Κύπρου.